lördag 16 oktober 2010

Äppelkanelmuffins med crumble

Tjohoppsan, idag bjuder jag på ett recept från A Piece of Cake av Leila Lindholm.
Detta blir ca 6 stora muffins eller 12 mindre och om man vill kan man ha i bär istället för äpplen, eller ha lite extra äpple på, det är bara att variera sig!

Smet:
100 g smör
2 dl mjölk
Skal av 1 citron
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Fyllning:
4 stora äpplen
2 msk smör
2 msk strösocker
1 msk malen kanel

Gör såhär:
  1. Sätt ugnen på 175 grader för stora muffins, 200 grader för små.
  2. Smält smöret och tillsätt mjölk och rivet citronskal så att det blir ljummet.
  3. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker.
  4. Häll ner den ljumma vätskan + vetemjöl, pakpulver och salt.
  5. Kärna ur och skiva äpplena, stek sedan i smör, strösocker och kanel innan de hälls i smeten.
  6. Rör om och häll sedan i muffinsformar, fyll till ca 2/3.
Crumble:
75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker
  1. Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker.
  2. Strö lite crumble på varje muffin.
  3. Sätt in i ugnen och grädda i ca 20 minuter, mindre om du gör små muffins.
De sista är exempel på hur det kan gå om man inte använder muffinsbakplåt...
Ikväll blir det filmkväll/natt hos Sanne och hennes 42"-TV, jag gillar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar